Round large scout bild
Familjen Gren

Familjen Gren bjöd in japanska Chinatzu till sitt hem

När äldsta sonen Erik bestämde sig för att åka som utbytesstudent till Japan 2017 tyckte övriga familjemedlemmar att det vore roligt att bli värdfamilj.

Sagt och gjort, i september 2016 flyttade japanska Chinatzu in hos familjen Gren i Malmö och blev snabbt en del av familjen. Chinatzu som valt att åka till Sverige då hon lockades av vår vackra natur och den svenska kulturen, ville framförallt testa på att bo hos en svensk familj och få uppleva en svensk livsstil. Familjen Gren är mycket ute i naturen och tar gärna långa promenader i skogen, vilket ger Chinatzu en möjlighet att utöva en av sina hobbys, nämligen att fotografera. Då familjen Gren är involverade i scouterna har Chinatzu också fått möjlighet att ta del av olika scoutevent.

I julas följde hon med på julhajken där de deltog i ett ljusspår och bakade kakor. Hon har även lärt sig steka pannkakor på stormkök och ska över Kristi Himmelsfärd följa med Frida på ett läger som scouterna anordnar. Mamma Mia tycker att scouterna är en väldigt bra förening om man söker roliga aktiviteter och god gemenskap. Det finns inga krav för vem som får vara med eller inte vilket gör det enkelt för vem som helst att delta oavsett ålder eller kulturell bakgrund.
Det har förekommit mycket roliga kulturella utbyten sen Chinatzu flyttat in, bland annat har dottern Frida lärt sig laga japansk mat och hon har i sin tur lärt Chinatzu att spela Minecraft. Överlag tycker familjen att det har varit förvånansvärt enkelt att ta emot en utbytesstudent. Familjen har inte bara lärt sig mycket om den japanska kulturen, utan även mycket om sin egna svenska kultur.

- Man blir mer medveten om de svenska sättet och traditionerna, menar mamma Mia.

Det har även inneburit olika resor för att Chinatzu ska få se så många delar som möjligt av Sverige. Under våren har det planerats att åka till Björkliden så att Chinatzu ska få testa på att åka skidor i Sverige, och till Stockholm så att hon får se huvudstaden. Mia berättar att det inte alls är så svårt och tidskrävande som man först kanske hade trott att det skulle vara. Tvärtom har det inte påverkat livet så mycket utan gått väldigt smidigt och det har istället varit väldigt spännande, givande och bra för familjen. Framförallt har det varit väldigt roligt och mycket skratt har förekommit sen Chinatzu flyttade in.

I juni åker Chinatzu hem igen efter ett år i Sverige. Innan hemresa kommer hon ha fått uppleva ett riktigt midsommarfirande i familjens sommarhus, något hon tillsammans med familjen ser mycket fram emot. Det kommer bli tufft att lämna Sverige, sin andra familj och alla de vänner hon har skaffat här. För att inte tala om fikat och allt lösgodis som går att plocka på sig på Hemmakväll!